در پژوهش حاضر سه بحث مطرح است. در درجه اول هدف نهایی پژوهش است که در در راستای درمان سرطان هدف گذاری شده است و تاکید آن بر سرطان سینه است. دوم روش اثر گذاری بر روش درمان است که به صورت استفاده از اثر سيتوتوكسيك نانوژل حاوی عصاره گیاه و به صورت خاص گیاه Artemisia انتخاب شده است و در نهایت روش آنالایز است که از بین انواع روشهای آنالیز، بنابر کاربرد مطلوبی که روش Real Time PCR در مطالعات بيولوژيك و تحلیل و شناسایی ژنهاي آپوپتوزي دارد برای پژوهش حاضر، این روش برگزیده شده است. به تکفیک برای این سه بخش به مرور منابع مرتبط با رویکرد موضوع اصلی پژوهش میپردازیم.
۱-سرطان و تاثیر گیاهان دارویی و کاربرد نانوژل
هر یک از سرطانها به شیوه ها و علت های متفاوتی ایجاد می شوند و به دلیل تنوع بالای سرطانهای شناخته شده، تاکنون روشهای درمانی مختلفی نیز بررسی و معرفی شده است. مسئله ی مشترک در تمام سرطان ها این است که همه آن ها با تغییر در ساختار طبیعی یک سلول و به روشی مشابه شروع میشوند. ساخت داروهای ضد سرطان با استفاده از ذراتی که در اندازه نانو هستند یکی از روشهایی است که پژوهشهای بسیاری برای توسعه آن در درمان انواع سرطان در حال انجام است.
نانوژلها ذرات نانومتری هستند که به شکل فیزیکی و شیمیایی شبکهای شده و به خاطر ویژگیهای قابل توجه آنها، ابزارهای مناسبی برای دارو رسانی به شمار میروند. نانوژلها مانند نانوذرات، قابلیت تزریق به خون را دارند. آنها این قابلیت را دارند که به شرایط محیطی مانند قدرت یونی،pH و دما پاسخ دهند. پایداری داروی بارگذاری شده در نانو حامل ها مسئله مهمی در دارو رسانی هدفمند است. مولکولهای دارو به طور تصادفی به بافت سالم نشت میکنند که دراین حالت نانو حامل بدون دارو به بافت هدف میرسد. برای حل این مشکل از نانوحاملهای با اتصالات عرضی یعنی نانوژل ها استفاده میشود.
در سال ۲۰۱۴، شیانگ و همکاران با استفاده از نانوژلی طبیعی استخراج شده از یک گیاه، موفق به تولید دارویی برای درمان سرطان کبد شدند. نتایج آزمایشهای اولیه روی موشها، رضایتبخش بوده است. پژوهشگران سنگاپوری و کرهای نشان دادند که نانوژل طبیعی موسوم به تریپتولید که با فولات پوشش داده شده میتواند برای درمان نوعی سرطان کبد موسوم به HCC مورد استفاده قرار گیرد. این نانوژل درصورتی که پوشش آن برداشته شود میتواند به سلولهای سرطانی حملهور شود. HCC دومین سرطان کشنده در جهان است که هر سال بیماران زیادی را به کام مرگ میکشاند. درمان این بیماری با روشهای شیمیدرمانی رایج نظیر داروی دوسکوروبیسین بسیار دشوار است. داروهای شیمیدرمانی دیگر نظیر اپیروبیسین و سیپلایتن نیز روی این بیماری چندان مؤثر نیست. تنها رهاسازی دارو با سورافنیب تا حدی روی این بیماری اثربخش است که این روش نیز بسیار گرانقیمت است. در این پژوهش چندین ترکیب مختلف را برای مبارزه با بیماری سرطان کبد بررسی شده است و در نهایت تریپتولید بهعنوان ماده موثر معرفی شده است. این نانوژل که بهصورت طبیعی در یک گیاه استخراج میشود به شدت روی سرطان کبد HCC اثربخش است. مشکلی که وجود دارد این است که این ترکیب درصورت نداشتن پوشش، روی سلول سرطانی اثربخش نبوده و بسیار سمی است. این گروه تحقیقاتی با اعمال پوشش فولات روی این ترکیب، بر این مشکل فائق آمدند. این پژوهشگران، فولات را با یک پلیمر در هم آمیخته و ترکیبی حساس به pH ایجاد کردند. این نانوساختار که بهصورت هستهای/پوستهای است، روی سطح تریپتولید قرار داده شد. آزمایشهای انجام شده روی موش نشان میدهد که میتوان تومور سرطانی را در موش مهار کرد. وجود پوشش روی این ساختار موجب محافظت از آن میشود. به محض وارد شدن دارو به درون سلولهای سرطانی به دلیل اسیدی بودن محیط، پوشش از بین رفته و دارو آزاد میشود.[۱]
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد